Start

På den här sidan ska du som djurägare kunna hitta kunskap som du kan implementera i ditt – och djurets – liv. Vi kommer att skriva om det mesta. Från vikten av rätt mat och vidare till hur du exempelvis får din hund att lyda samt vad du ska tänka på för att ditt djur ska må lite bättre.

Vi kommer även att titta närmare på andra saker. Vad händer om ditt djur gör sig illa eller drabbas av en sjukdom? Att äga ett djur är att skaffa sig en vän för livet. En vänskap som måste vårdas. Vi ger dig tipsen om detta. Välkommen.


Djurfoder

Rätt djurfoder är en av de absolut viktigaste frågorna att hitta svar på som djurägare. Oavsett om du har en hund, en katt, en kanin eller ett större djur – häst, ko eller ett får – så kommer kosten att påverka djurets liv.

På samma sätt som hos oss människor så behöver ett djur olika näringsämnen för att må så bra som möjligt och för att undvika sjukdomar. Vi människor mår inte bra av viss kost – samma sak gäller för djur.

Det gör att man också måste göra valet av djurfoder till en viktigt fråga. Samtidigt så måste man även vara medveten om att djur är enskilda individer och att kosten av den anledningen kan måsta anpassas efter just ditt specifika djurs behov. Det innebär att man kan bli tvungen att prova sig fram innan man hittar rätt. Som ny ägare till ett djur så kan foder vara lite av en djungel att ta sig igenom. Här gör man bäst i att vända sig till personer med högre kunskap för rådgivning. Personalen i djurbutiker är ett exempel på detta – men även exempelvis veterinärer kan bidra med värdefulla råd.

Inget annat djur personifierar svårigheten i att välja djurfoder som hunden. Hundfoder kommer dels i extremt många olika varianter och från olika leverantörer. Dels så är de även anpassade mot hundens storlek och vikt. Som krydda på moset så kommer även frågan om individer in i bilden. Det hundfoder som fungerar för en hund kan visa sig vara ett ytterst dåligt val för en annan – trots att de är av samma ras. Här är rådet att prova sig fram.

Tänk även ekonomisk: hundfoder bär en kostnad och kan din hund äta exempelvis torrfoder – av bra kvalitet! – så är den lösningen nästan alltid att föredra. Torrfoder är billigare, det är enklare att förvara och hantera och det innehåller de näringsämnen som hundar normalt behöver.

Djurträning

Djur mår bra av disciplin och av rutiner. Detta innebär inte att man som ägare ska agera diktator och vara hård. Det innebär snarare att djuret från en tidig ålder lär sig hur man hanterar – och agerar – i olika situationer och hur man exempelvis tar kommandon. Ett djur som skolas in och lär sig sådant blir också ett enklare djur att leva med. Djurträning är viktigt.

Hundar är varelser som definitivt mår bra av att tränas och att skolas in i lite fastare ramar. Det finns ett ordspråk som säger att man aldrig kan lära gamla hundar att sitta. Ordspråket i fråga är inte gripet ur luften: ju äldre en hund blir, desto svårare har den att både lära sig och acceptera nya vanor.

Därför är det viktigt att man som ägare implementerar träning i ett tidigt stadie. Träning som kan handla om att sitta fint, om att gå fot och om hur hunden ska agera i samband med att den träffar nya människor – eller andra hundar. Ju större hunden är, desto viktigare blir detta.

En valpkurs i Stockholm är nästan ett måste. Inte nog med att en valpkurs ger dig som ägare verktyg att använda i er vardag så kommer den även med andra fördelar. Hunden blir van vid socialt umgänge – den träffar både andra valpar och ägarna till dessa. Dels så kommer även du som ägare att få en massa tips om hur du – med rätt metodik – kan lära din hund att följa dina kommandon.

Valpkurser gör en stor skillnad och även om de understundom kan vara lite påfrestande så är de viktiga. Den kunskap du och din hund tillskansas er där har ni nytta av resten av livet. Både du som ägare och din hund får ett bättre gemensamt liv av detta.

Veterinär

En veterinär arbetar med att undersöka, diagnostisera och behandla djur som är i behov av vård. Om ett djur drabbas av en skada eller en sjukdom så är det veterinären som kommer att hjälpa dig som ägare att få din vän i stridbart skick igen.

För att bli veterinär så krävs det en gedigen utbildning på högskolenivå och detta om 5.5 år. Man kan där bestämma sig om man vill arbeta med det vi ovan nämnde – att behandla djur av alla slag – eller om man vill rikta in sig på andra frågor.

Många veterinärer i Stockholm väljer nämligen exempelvis att använda sina kunskaper och sin kompetens för att forska och där man gör detta mot exempelvis läkemedelsindustrin. Ett annat område man kan arbeta inom som veterinär är livsmedel. Det innebär att man arbetar åt Livsmedelsverket eller åt Länsstyrelsen och där man – genom regelbundna, ibland oanmälda – kontroller ser över hur djur behandlas på exempelvis lantbruk och på slakterier. Det innebär även att man kontrollerar hygien och ser till att regler och lagar åtföljs inom ramarna för detta. Det gör att den mat du äter är av god kvalitet och att den inte riskerar att göra dig sjuk.

Som djurägare så kommer man, förr eller senare, i kontakt med en veterinär. Ett råd är att man alltid ser till att ha en försäkring för djuret. Kostnaden för olika behandlingar och för medicin kan vara väldigt hög. En försäkring täcker delar av kostnaden och gör att du kan hjälpa ditt djur att bli friskt igen.